De renovatie van een woning of een deel van een woning is een goed moment om ook ventilatie in deze woning te integreren. Naast de wettelijke eisen bij een renovatie is ook de manier waarop ventilatie uitgevoerd wordt belangrijk.

Wettelijke eisen voor ventilatie bij een renovatie

Een belangrijke vraag die hierover gesteld kan worden is “wat is een renovatie”. Het antwoord hierop wordt door het Vlaams Energieagentschap in een document van 6 bladzijden samengevat. Je kunt meer informatie vinden over ventilatie bij renovaties op de website van het Vlaams Energieagentschap.

Er wordt hierin een onderscheid gemaakt tussen renovaties of verbouwingen zonder uitbreiding en verbouwingen met uitbreiding. Bij een verbouwing zonder uitbreiding moet in een ruimte ventilatie toegepast worden voor toevoer op basis van het vloeroppervlak van deze ruimte. Concreet wilt dit zeggen dat als de ramen vervangen worden in een verbouwing er ook een toevoer van verse lucht voorzien moet worden. Afvoer is niet verplicht, maar wel aan te raden naar de goede werking van het ventilatiesysteem.

Bij een uitbreiding zijn de regels anders. Als er een afgescheiden ruimte bijgebouwd wordt, moet deze ruimte voorzien worden van ventilatie. Een nieuwe badkamer die bijvoorbeeld aan een bestaande woning gemaakt wordt, zal zo geventileerd moeten worden. Als er een uitbreiding van een ruimte gedaan wordt, hangen de ventilatie-eisen af van de invulling van de nieuwe en de bestaande ruimte. Een keuken die uitgebreid wordt met een keuken zal een afvoerdebiet krijgen dat overeenkomt met het totale vloeroppervlak van de gehele keuken. Als de keuken echter uitgebreid wordt met een woonkamer, dan moet er voor de bestaande keuken geen ventilatie voorzien worden en in de nieuwe gebouwde woonkamer moet luchttoevoer voorzien worden.

Uitbreiden met een nieuwe functie Uitbreiden met een bestaande functie

Kleine verbouwing

In een kleine verbouwing is het zinvol om met kleinere ventilatoren en raamroosters (als de ramen vervangen worden) te werken. Kleine ventilatoren zijn tegenwoordig erg energiezuinig en ze maken weinig geluid. Toestellen met een verbruik van minder dan 5 Watt en met minder dan 30 dB geluid zijn geen uitzondering meer. Het spreekt voor zich dat de huishoudelijke ventilatoren vooral gebruikt worden voor luchtafvoer uit keukens, badkamers of toiletten. De kanaalventilatoren van dezelfde grootte zijn ook prima inzetbaar om mechanische luchttoevoer (B-systeem) te realiseren (als er geen raam- of muurroosters voorzien worden).

Huishoudelijke ventilator Huishoudelijke ventilatorRooster natuurlijke toevoer

Bij een kleine verbouwing kan soms ook een decentrale warmteterugwinning toegepast worden. Dit is een kleiner balansventilatietoestel dat geschikt is voor ventilatie van 1 ruimte. De afmetingen van deze toestellen gaan van 50x50x20cm tot ongeveer 120x50x20cm en zijn voor de grotere toestellen vergelijkbaar met een radiator. De kostprijs ervan kan erg veel verschillen. Dit heeft meestal te maken met het thermisch rendement van het toestel.

Decentrale WTW Decentrale WTW

Grote verbouwing

In een grote verbouwing zijn de mogelijkheden voor de integratie van een ventilatiesysteem te vergelijken met een nieuwbouwwoning. Meestal kan er niet met lange stukken rechte kanalen gewerkt worden waardoor er bij een systeem met spiraalkokers voldoende reserve bochten voorzien moeten worden (minder bochten is beter, bochten van 45° in plaats van 90° is beter). Een instortsysteem dat in opbouw gebruikt wordt zal bij een doe-het-zelver zeker een handige optie vormen.

Boren, kappen, slijpen en puzzelen

Instortkanalen tegen plafond

Spiraalkokers tussen bestaande balken

Spiraalkokers tussen bestaande balken

Dit artikel verscheen eerder op de website Habitos. Figuren door www.luchtwinkel.be.

Publicatiedatum