In een mechanisch ventilatiesysteem moet lucht doorheen de buitenwand van de woning gebracht worden. Ofwel moet lucht afgevoerd worden naar buiten, ofwel moet lucht naar binnen getrokken worden ofwel moeten beide luchtstromen voorzien worden. Je kunt als bouwer kiezen voor een dakdoorvoer of voor een muurdoorvoer.

Als er verse lucht van buiten naar binnen moet (systeem B of systeem D), dan zijn er regels over de afstand tot uitblaas van de verbrandingsgassen van de verwarming en ook de rioolontluchter hebt je graag op voldoende afstand van de verse lucht voor de woning. Tussen de uitblaas en de verse lucht in een D-systeem, kan je best een zo groot mogelijke afstand hanteren. Als richtwaarde wordt vaak gewerkt met een minimum afstand van 5 meter. Meer is beter.

Dakdoorvoer

Dakdoorvoeren worden ook wel eens paddenstoelen genoemd. Dat deze vorm niet altijd even goed benaderd wordt zal aan de hand van de foto’s duidelijk zijn.

Dakdoorvoer galva Dakdoorvoer lage versieDakdoorvoer met loodslab

De dakdoorvoeren worden met een loodslab of flexibele pan in een hellend dak vastgezet. Voor een plat dak wordt een plakplaat gebruikt. Een dakdoorvoer met bijhorende plakplaat of loodslab kost gewoonlijk al snel meer dan 150 euro voor een diameter groter dan 160mm. Het is af te raden om PVC dakdoorvoeren te gebruiken voor verse lucht. Voor afvoer kunnen deze goedkopere dakdoorvoeren wel gebruikt worden.

Een dakdoorvoer moet waterdicht afgewerkt worden in het dak. Dit is een werkje dat een ervaren dakwerker met plezier voor je zal uitvoeren. Als je zelf graag op de ladder staat, dan kan je de instructies voor de plaatsing in elke doos van de dakdoorvoer terugvinden.

Op de dakdoorvoer wordt aan de binnenkant een bevestigingsbeugel geplaatst. Deze zorgt ervoor dat de dakdoorvoer goed op zijn plaats blijft zitten. Je kan deze bevestigingsbeugel onder elke hoek (dus ook tegen een plat dak) aan de binnenkant monteren.

Bevestigingsbeugel voor dakdoorvoerVoorbeeld dakdoorvoer

Een dakdoorvoer veroorzaakt een drukverlies op het leidingnet naar het toestel. Dit drukverlies wordt groter naargelang de luchthoeveelheid die erdoor moet. Verder zal het drukverlies verschillen afhankelijk van de richting van de luchtstroom op deze dakdoorvoer. Een dakdoorvoer kan je dus best niet te klein kiezen. De fabrikant van de dakdoorvoer heeft de juiste drukverliezen in functie van het debiet.

Muurroosters

Een muurrooster kan als alternatief voor een dakdoorvoer gebruikt worden. De kostprijs van een muurrooster van diameter 160mm varieert tussen 10 euro en 150 euro. Dit grote prijsverschil is vooral te verklaren aan de hand van het gebruikte materiaal om het rooster te maken en de manier waarop het rooster gemaakt wordt. Als het rooster met de hand gemaakt wordt, dan zal de prijs snel oplopen.

Je hebt de keuze tussen ronde, vierkante, platte of uitstekende muurroosters. Sommige muurroosters zijn in een RAL-kleur verkrijgbaar.

Gevelkap Inbouw muurroosterInox muurroosterMuurrooster aluminium met gaasRonde alu buitenluchtrooster AR637 dia 160

Bij sommige uitstekende muurroosters (zoals bijvoorbeeld bij de inox halve bollen) wordt een driehoekig plaats meegeleverd. Dit driehoekig plaatje is een regendruppelaar en moet geplaatst worden onder de rooster om ervoor te zorgen dat de regendruppels die op het rooster vallen mooi van de muur weg kunnen druppen. Met de regendruppelaar is de kans op zwarte strepen op de muur kleiner.

Plaatsing inox muurroosterMontage inox halve bol rooster

Vaak worden muurroosters voorzien van een insectengaas. Dit is interessant om bij verse luchtkanalen te voorkomen dat de filters van een D-systeem snel vol met vliegjes komen zitten, maar de vliegjes blijven dan tegen het rooster zitten en dit rooster zit soms op een erg onbereikbare plaats.

Voorbeeld aluminium muurrooster

Een insectengaas veroorzaakt ook veel meer drukverlies dan een vogelgaas (de openingen zijn dan groter). Als een insectengaas vol met vliegjes zit, dan kan dit een aanzienlijk drukverlies opleveren op het ventilatiesysteem.

Welke kiezen?

Of je voor een dakdoorvoer of voor een muurrooster kiest: je moet vooral een doorvoer kiezen die weinig drukval veroorzaakt. Praktisch wilt dit zeggen dat je een voldoende grote doorvoer moet nemen. 300m³/h door een opening van 150mm persen is geen goede keuze. Een opening van 180mm of 200mm zal in dat geval beter zijn.

Dit artikel verscheen eerder op de website Habitos. Figuren door www.luchtwinkel.be.

Publicatiedatum