Luisteren naar ventilatie
Met de podcast "De installateur als ventilatiespecialist" geeft de groothandel Rexel een mooie intro naar ventilatie in moderne woningen.
Met de podcast "De installateur als ventilatiespecialist" geeft de groothandel Rexel een mooie intro naar ventilatie in moderne woningen.
Een paar jaren geleden schreven we in de zomer een artikel over ventilatiesystemen die uitgeschakeld werden omwille van het warme weer. Met behulp van de eenvoudige formule Q = m x c x delta T toonden we toen aan dat de ventilatie niet veel bijdraagt aan het opwarmen van de woning in de zomer.
Je kan vandaag geen krant of het nieuws op TV bekijken of je krijgt te horen dat ventilatie van scholen belangrijk is. Meettoestellen voor luchtkwaliteit worden door sommige experts intussen niet meer aangeraden omdat we weten dat het slecht is. Het wordt tijd om aan oplossingen te werken. En dan wordt het erg stil omdat er maar een handvol scholen het afgelopen jaar geïnvesteerd hebben in ventilatie. Dikwijls was dit nog in al eerder goedgekeurde projecten. Ventilatie in scholen is belangrijk? Iemand? Of gaan we weer ramen open zetten vanaf september?
Wanneer je een muurooster voor je ventilatiesysteem wilt gebruiken, dan is er naast de mogelijk vormen en kleuren ook de keuze voor "met of zonder vliegengaas". De ene professional zegt dat je een "rooster met" moet gebruiken, de andere zegt "zonder". Soms wordt ook gesproken over een vogelgaas. Wat is dat allemaal? Wie heeft nu gelijk?
Als de temperatuur oploopt tot 35°C of zelfs 40°C op de warmste dagen, dan wordt al eens nagedacht over de oorzaak hiervan. Het dure ventilatiesysteem in de woning wordt al snel aangewezen als de grote schuldige hiervoor. Is dat terecht?
Er worden intussen bijna ganse boeken geschreven over het energieverbruik van ventilatiesystemen. Volgens sommigen is de elektrische kost van ventilatie tot 1/3 van het totale elektrische energieverbruik van een gemiddelde woning. Onder de noemer "meten is weten", kan je al snel tot andere inzichten komen. Inzichten die niet gesponsord worden door fabrikanten, maar door feiten.
We betalen genoeg voor onze stroom. En een ventilatiesysteem zetten wilt zeggen dat dit ook stroom zal verbruiken. Nog maar eens een verbruiker erbij die ervoor zorgt dat we elke maand een hoop euro's zien verdwijnen. Maar hoeveel is dat nu precies? We meten het even en zoeken uit hoeveel koffie je kan drinken voor een minimale ventilatie.
Nog heel erg vaak wordt er gevraagd of de ventilatie niet onzichtbaar gemaakt kan worden. Men bedoelt dat men eigenlijk geen ventielen of roosters wilt zien in de woning. Helaas is het niet mogelijk om ventilatie onzichtbaar te maken, maar er zijn wel een paar trucjes waarmee je de ventilatierooster niet of minder ziet.
Over ventilatie bestaan er helaas nog steeds veel fabels, indianenverhalen, urban legends en andere halve waarheden. Koolstofdioxide wordt vaak aangehaald wanneer men spreekt over luchtkwaliteit. Een hoge concentratie koolstofdioxide of CO2 geeft aan dat de luchtkwaliteit niet goed is. Maar wat wilt dat nu eigenlijk zeggen?
Over ventilatie bestaan er helaas nog steeds veel fabels, indianenverhalen, urban legends en andere halve waarheden. Een paar hardnekkige fabels wordt zelfs door professionals in stand gehouden. Deze tweede aflevering “fabels en feiten” gaat over een van de grootste urban legends die er over ventilatie de ronde gaan: ik word ziek van mijn ventilatiesysteem.