Ventilatie in de klas

Je kan vandaag geen krant of het nieuws op TV bekijken of je krijgt te horen dat ventilatie van scholen belangrijk is. Meettoestellen voor luchtkwaliteit worden door sommige experts intussen niet meer aangeraden omdat we weten dat het slecht is. Het wordt tijd om aan oplossingen te werken. En dan wordt het erg stil omdat er maar een handvol scholen het afgelopen jaar geïnvesteerd hebben in ventilatie. Dikwijls was dit nog in al eerder goedgekeurde projecten. Ventilatie in scholen is belangrijk? Iemand? Of gaan we weer ramen open zetten vanaf september?

De echte kost van ventilatie

Er worden intussen bijna ganse boeken geschreven over het energieverbruik van ventilatiesystemen. Volgens sommigen is de elektrische kost van ventilatie tot 1/3 van het totale elektrische energieverbruik van een gemiddelde woning. Onder de noemer "meten is weten", kan je al snel tot andere inzichten komen. Inzichten die niet gesponsord worden door fabrikanten, maar door feiten.

Onzichtbare ventilatie

Nog heel erg vaak wordt er gevraagd of de ventilatie niet onzichtbaar gemaakt kan worden. Men bedoelt dat men eigenlijk geen ventielen of roosters wilt zien in de woning. Helaas is het niet mogelijk om ventilatie onzichtbaar te maken, maar er zijn wel een paar trucjes waarmee je de ventilatierooster niet of minder ziet.