Wanneer je het zelf doet, doe je het beter hoor je vaak zeggen. Dat is dikwijls zo, maar voor het plaatsen van een ventilatiesysteem kan je best vertrouwen op een goede installateur. De vraag is echter: kent die zijn job?

Het antwoord is meestal positief. Om je te helpen het onderscheid te maken geven we je hier een aantal tips.

Orde en netheid

Een eerste hint is letten op de orde en netheid van de installateur(s). We hebben het dan niet over de mooie kleding met het firmalogo op de rug, maar over de manier waarop ze met de gereedschappen en de onderdelen op de werf omspringen. Sommige installateurs gooien alle onderdelen op een hoopje bij elkaar, anderen zetten de bochtjes, T-stukken en beugels mooi per maat naast elkaar. De eerste groep installateurs verdoet veel tijd met het zoeken naar het juiste stuk. De tweede groep pakt voor de voet wat hij nodig heeft.

Materialen gegroepeerd per maat en per soort

Bij het plaatsen van een ventilatiesysteem is het vaak nodig om enkele stukjes uit de muur te kappen of er moeten grote gaten geboord worden. Een installateur die dit afval na het makken van de rommel opruimt, werkt veilig en vaak sneller dan iemand die alles laat rondslingeren.

Bij het boren van de gaten wordt water gebruikt. Een goed installateur let erop dat het water geen beschadigingen veroorzaakt op andere stukken van de bouw.

Gaten boren is nat

Wanneer de installateur klaar is met de ruwbouwwerken worden de kanalen best dicht gemaakt. Bij de andere werkzaamheden (zoals het slijpen en kappen bij het plaatsen van de elektrische leidingen) zal er dikwijls nog veel stof ontstaan. Een goede installateur maakt de kanalen dicht. Hij gebruikt hiervoor tenminste een prop krantenpapier, maar beter is nog de kanaaldeksels te gebruiken die hiervoor speciaal gemaakt worden.

Krantenpapier Stofdeksel

Instortkanalen

Hoewel de vorige post in deze rubriek ging over instortkanalen, is er toch nog iets dat je kan gebruiken wanneer je de kwaliteit van een installatie met instortkanalen wilt beoordelen.

Het zijn de magische getallen van de instortkanalen. Hoewel het is een conservatieve werkwijze is, zal er gegarandeerd geen probleem zijn wanneer er niet meer dan 2 bochten van 90° in een kanaal zitten.

  • buitendiameter 5cm - maximale lengte 5m
  • buitendiameter 6,3cm - maximale lengte 6,3m
  • buitendiameter 7cm - maximale lengte 7m
  • buitendiameter 9cm - maximale lengte 9m

Je verwijdert dus de "c" in de cm diameter en je hebt de maximale lengte in meter. Niet erg moeilijk om te onthouden en een goede richtwaarde.

Mogen instortkanalen dan nooit langer zijn? Dat mag wel, maar als je met een installateur spreekt die zegt dat de lengte van deze kanalen zonder problemen het dubbele mag zijn, dan weet je dat er iets niet helemaal juist is. Vraag in dat geval een ondertekende garantie dat de debieten gehaald zullen worden. Een dergelijke garantie is trouwens iets dat in de offerte voor de installatie zou moeten staan.

Ook bij de uitvoering van installaties met instortkanalen moet opgelet worden op de kwaliteit van uitvoering. De flexibele instortkanalen worden gemakkelijk met een mes afgesneden. Een goede installateur zal deze kanalen recht afsnijden.

Instortkanaal scheeft afgesneden Instortkanaal recht afgesneden

Verder mogen de instortkanalen niet platgedrukt worden. Wanneer een instortkanaal platgedrukt wordt, verkleint de opening binnenin en zal er minder lucht door kunnen. Merk op dat dit niet enkel de verantwoordelijkheid van de ventilatie-installateur zelf is, maar ook de installateurs die erna komen. Je kan best enkele dagen voor de chape controleren of er nergens kanalen zijn die beschadigd zijn.

Instortkanaal afgeknepen

Flexibele aansluitingen

Vaak zal je aan het toestel flexibele aansluitingen zien. Dit is gewoonlijk gedaan om moeilijke bochten te kunnen maken met een beperkt stukje kanaal. Soms wordt hierin overdreven en worden alle bochten boven het toestel met deze flexibele kanalen aangesloten. Onderhoud van deze flexibele aansluitingen is moeilijk en vaak worden deze aansluitingen bij grondig onderhoud vervangen. Dat wil dan zeggen dat er dan opnieuw werkuren betaald moeten worden. Op lange termijn een duurdere oplossing. De drukval (dus ook het energieverbruik, zoals je kon lezen in een vorige post) van dergelijke "gemaakte" bochten loopt zeer snel op.

Een kort stukje flexibel kanaal dat gebruikt wordt voor de aansluiting van het laatste deel tot aan het ventiel is geen probleem. Het flexibel kanaal kan dan redelijk recht geplaatst worden en veroorzaakt weinig drukval.

En als er dan toch ergens langere stukken flexibele kanalen nodig zijn? Kijk na dat deze kanalen steeds verticaal geplaatst worden en let er op dat er ten minste 1 beugel per meter staat. Flexibele kanalen horizontaal over de balken van de zolder leggen is dus helemaal af te raden.

Flexibels voor onmogelijke bochten is geen goed idee  Installatie zonder flexibels

En de sifon?

Op een balansventilatietoestel ziet gewoonlijk onderaan een aansluiting voor de afvoer van het condenswater dat in het toestel kan ontstaan. Een goede ventilatie-installateur zal duidelijk aan de installateur sanitair aangeven waar en welke sifon onder deze aansluiting gebruikt moet worden. Een flexibele transparante aansluiting is zeker zinvol omdat dan ook gemakkelijk gezien kan worden of het condenswater nog helder is. Als dit water vuil wordt, is het de hoogste tijd om het ventilatietoestel zuiver te maken.

Condensafvoer

En de filters?

Bij een balansventilatie horen ook filters. Gewoonlijk kunnen er in het toestel 2 soorten gebruikt worden (een standaard filter, gewoonlijk type G3, en een pollenfilter of fijnfilter, type F7). Een goede installateur levert bij de installatie de eerste set vervangingsfilters mee en zal ook uitleggen hoe deze vervangen moeten worden.

Filters vervangen

En de raamroosters?

Er wordt weinig gezegd of geschreven over de kwaliteit van het plaatsen van raamroosters. Dit is ook een deel van een ventilatiesysteem (type C) dat gewoonlijk niet door de ventilatie-installateur uitgevoerd wordt.

Iets waar je zeker op moet letten na het plaatsen is dat de roosters zonder problemen in elke stand gezet moeten kunnen worden. De orde en netheid van de installateurs is verder ook hier een goede indicatie van de kwaliteit van de werken.

Dit artikel verscheen eerder op de website Habitos. Figuren door www.luchtwinkel.be.

Publicatiedatum