Wanneer je een muurooster voor je ventilatiesysteem wilt gebruiken, dan is er naast de mogelijk vormen en kleuren ook de keuze voor "met of zonder vliegengaas". De ene professional zegt dat je een "rooster met" moet gebruiken, de andere zegt "zonder". Soms wordt ook gesproken over een vogelgaas. Wat is dat allemaal? Wie heeft nu gelijk?

Vlieggaas of vogelgaas

Het is geen kwestie van wie gelijk heeft of wie verkeerd advies geeft. Het is een kwestie van de juiste soort op de juiste plaats te gebruiken. Een rooster met vliegengaas of insectengaas zal precies dat doen wat er aangegeven wordt. De insecten worden door de kleine openingen (+/-1mm) tegengehouden. Als er geen vliegengaas/insectengaas in zit, dan zullen insecten door de rooster naar binnen kunnen.

Vierkant aluminium buitenmuurroosterRond aluminium buitenmuurroosterKaprooster met grote openingen

Een rooster zonder vliegengaas kan voorzien zijn van een vogelgaas. Een vogelgaas is een raster (meestal van roestvrij staal) met openingen van 0,8cm x 0,8cm tot 1cm x 1cm. De bedoeling van dit raster is het tegenhouden van grotere dieren zoals vogels, maar ook muizen en andere kleine beestjes.

Vierkant rooster met insectengaas en vogelgaasRond rooster met insectengaasInox rooster met insectengaas

Als je dus vliegen en andere insecten wilt buiten houden, dan lijkt een rooster met insectengaas de beste keuze. Er zijn echter een paar gevolgen van deze keuze. Een rooster met insectengaas zal meer tegendruk veroorzaken voor de doorstroming van de lucht. Daarnaast zullen insecten ook effectief tegengehouden worden door het rooster. Op het eerste zicht lijkt dit een ideaal scenario, maar als het gaat om een rooster waar verse buitenlucht door naar het ventilatietoestel (D-systeem) gaat, dan heeft dit een vervelend nadeel. De insecten worden door de binnengaande luchtstroom tegen het rooster aangezogen en blijven daar zitten. En dat moet je dan redelijk letterlijk nemen. De insecten blijven tegen het rooster kleven en geraken niet meer weg. Het resultaat daarvan is dat het rooster na een tijd verstopt geraakt met insecten die de voortdurende "wind" niet overleven en uitgedroogd zijn. Deze laag insecten groeit langzaam aan waardoor de weerstand van het rooster toeneemt. Na verloopt van tijd kan dit dus een serieuze impact op het energieverbruik (en geluid) van je ventilatietoestel opleveren.

De oplossing is ofwel regelmatig het rooster zuiver maken, ofwel een rooster zonder insectengaas gebruiken. Zuiver maken wilt in sommige landelijke streken (waar er nog best veel insecten kunnen zijn) zeggen dat je elke 2 tot 3 weken op een ladder moet kruipen om het rooster zuiver te maken. Als het rooster dan in de gevel zit ter hoogte van de zolder kan dit behoorlijk tegenvallen. Het rooster van binnenuit bereikbaar maken kan een gedeeltelijke oplossing zijn, maar echt handig is dat niet.

Vierkant rooster met vogelgaasRond rooster met vogelgaasInox rooster met vogelgaas

Als je alternatief dan een rooster zonder insectengaas gebruikt, komen de insecten binnen. Ze worden met de luchtstroom meegezogen tot in het ventilatietoestel. En daar zit dan een goede filter in die perfect in staat is om de insecten tegen te houden. Het goede nieuws is dat je normaal erg gemakkelijk aan de filters kan. Deze kan je dan gemakkelijk elke maand of elke 14 dagen insectenvrij maken met de stofzuiger.

Het is inderdaad zo dat voor luchtafvoer (bij een C-systeem of de afblaas van een D-systeem) er minder moet opgelet worden met de keuze voor "met of zonder vliegengaas". De enige impact die je bij de afblaas hebt op een rooster met of zonder vliegengaas is de impact op de druk van de installatie. En aangezien de afblaasrooster niet vuil wordt vanwege insecten (ze gaan echt niet tegen de luchtstroom invliegen om dan op het rooster te gaan zitten) is dit een rooster waar vrijwel geen onderhoud aan is.

Dit artikel werd mogelijk gemaakt met de steun van Luchtwinkel.be

Publicatiedatum