2019 is het jaar waarin nieuwe ventilatietoestellen voor de woningmarkt eindelijk de rendementen leveren die 10 jaar daarvoor beloofd werden (maar niet gerealiseerd konden worden). Daarnaast is het elektrische energieverbruik van de nieuwe toestellen ook ongezien laag. De Vigor W325 en Vigor W400 van Ubbink horen ook tot deze toestellen. Naast een standaard versie die een digitaal display heeft en die ook nog steeds bestuurbaar is met een klassieke 4-standenschakelaar of een kloksturing, kan dit toestel ook geleverd worden als "plus"-uitvoering. De plus-uitvoering biedt meer aansluitmogelijkheden voor sensoren.

Ubbink Vigor

De Vigor W325 levert tot 325 m³/h bij 200 Pa en heeft daarvoor slechts 2x 59 Watt elektrische energie nodig. Dit vertaalt zich in een specifiek ventilatorvermogen van slechts 0,18 W/m³/h. Voor de W400 is het maximale debiet 400 m³/h bij 200 Pa en daarvoor zijn 2 ventilatoren van elk 77 Watt nodig waardoor het specifiek ventilatorvermogen voor dat toestel 0,19 W/m³/h is. Dit zijn bijna de laagste cijfers van de Belgische markt!

Op vlak van het thermisch rendement hoeft de Vigor ook niet achter te blijven op de toptoestellen. Met 86% en 85% voor de W325, respectievelijk de W400 bij maximaal debiet zijn dit top prestaties.

De plus-versie van de Vigor kan eenvoudig aangesloten worden op CO2-sensoren en op die manier vraaggestuurd uitgevoerd worden. Hierdoor kan een aanzienlijke lagere Freduc-waarde bekomen worden. Dit levert een enorm voordeel op het vlak van E-peil op.

Publicatiedatum
Bron