Een paar jaren geleden schreven we in de zomer een artikel over ventilatiesystemen die uitgeschakeld werden omwille van het warme weer. Met behulp van de eenvoudige formule Q = m x c x delta T toonden we toen aan dat de ventilatie niet veel bijdraagt aan het opwarmen van de woning in de zomer.

Afgelopen maanden was het wat frisser en we hopen opnieuw op een mooie zomer. Iedereen kijkt iets harder naar het energieverbruik van de woning nu de prijzen hoger geworden zijn. En opnieuw is ventilatie de boosdoener.

Vandaag gaan we hier aantonen dat ventilatie compleet niet bijdraagt aan de afkoeling van de woning en dat dit dan ook geen extra verwarmingskost met zich meebrengt. Deze straffe uitspraak zal wat vreemd klinken, want ventilatie brengt toch koude lucht naar binnen? En dat is helemaal juist. Als je een systeem met raamroosters hebt (een C-systeem), dan komt er in de winter lucht van buitentemperatuur door deze roosters binnen. Als je een systeem met warmteterugwinning gebruikt, dan zal er minder koude naar binnen komen.

Maar hoeveel koude is dat dan? De hoeveelheid koude lucht die binnenkomt, hangt af van de stand van de ventilatie. En daar zit nu de sleutel van het verhaal. Als je gaat ventileren, dan doe je dan normaal omdat er een persoon aanwezig is in de woning. Een paar jaar geleden hebben we allemaal geleerd dat minder dan 900ppm CO2 de ideale en veilige hoeveelheid CO2 is. Om daaronder te blijven konden we in een ander artikel al aantonen dat je dan best rond 50m³/h ventileert per persoon.

Als we met deze 50m³/h gaan rekenen en aannemen dat we een buitentemperatuur van 0°C hebben met een binnentemperatuur van 20°C, dan kan berekend worden hoeveel vermogen er aan koude lucht binnenkomt:

P = 50 m³/h x 1,2 kg / m³ x 1,005 kJ / (kg . Kelvin) x (20°C – 0 °C) = 1206 kJ/h = 1206 kJ/3600s = 0,335 kW

Dit is best een stevige hoeveelheid koude lucht. Voor een C-systeem is dit dan ook de reden dat er extra gestookt moet worden.

C-systeem en D-systeem koelen een woning af

Voor een D-systeem met bijvoorbeeld een thermisch rendement van 70%, zullen de cijfers beter zijn. Daar gaat immers minder warmte verloren. Je kan het met de omgerekende inblaastemperatuur van 70% rendement bepalen (dat is dan +/-14°C). Het verschil van deze 14°C met 20° ruimtetemperatuur wordt daarbij dan de factor die je in de berekening invult. Je kan ook zeggen dat er nog 30% verlies is. In dat geval blijft dan 30% van 0,335kW over. En dat is dan 0,1005 kW ofwel ongeveer 100 Watt.

Als je dus ventileert voor 1 persoon (50m³/h) met een warmteterugwinsysteem, dan ga je bij 0°C buitentemperatuur ongeveer 100 Watt warmte moeten voorzien. En laat nu toevallig die persoon waarvoor je ventileert ook evenveel eigen warmte meebrengen. Elke mens veroorzaakt warmte in de ruimte waarin die zich bevindt. Dit hangt af van de activiteit (zitten op een stoel +/- 100 Watt). Een ventilatie afgestemd op 1 persoon verbruikt 100 Watt warmte die ook volledig door die persoon zelf voorzien wordt. Extra stookkost = nul.

Moet je dus je ventilatie uitzetten om stookkosten te besparen? Neen! Je moet enkel je ventilatie afstemmen op jouw eigen aanwezigheid. Als je er niet bent, dan hoeft de ventilatie niet veel te doen. Als je er wel bent, dan is er geen extra stookkost.

Publicatiedatum